Że się nowe psujo a stare to, panie, złomy so...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Sorry chłopaki, ale wg. mnie nie macie racji.

Tzn macie racje z punktu widzenia "Kowalskiego", który zarabia 3 tysie i marzy o Golfie TDI (ostatnie badania AŚ). Taki "Kowalski" jak już się wykoszyuje na nową brykę to rzeczywiście oczekuje, że przez co najmniej 10 lat pozat tankowaniem, olejem itp. nic nie będzie musiał do niej dokładać.

Natomiast spójrzcie na to z punktu widzenia gospodarek zachodnich (i zachodnich konsumentów). Każdy się chyba zgodzi ze mną, że motoryzacja jest najważniejszą gałęzią gospodarki w krajach zachodnich (Francja, Niemcy, Włochy). W tej właśnie branży zarabia się najwięcej i są największe "benefity" i największe też naciski płacowe ze strony związków zawodowych (tam nikt za miskę ryżu do roboty nie pójdzie - w przeciwieństwie do takiej polandii). I te firmy muszą produkować w miarę tanie (dla nich auta, nowoczesne, ekeologiczne (taka moda o dobrych osiągach. Nie mają to być natomiast auta bezawaryjne - nikt tego nie oczekuje. Może poza "Kowlaskim".

Natomiast "Francis" ma w dupie, że auto się zepsuje po 4 czy 5 latach, bo on sobie kupi nowe i tego nie odczuje finansowo. Jego rodzina ma łącznie 6 keur dochodu (po 3 keur on i żona). I teraz liczmy: 1 keur rata za dom (a nie mieszkanie 40 m.kw), 300 eur rata za auto klasy O2 FL 1.4 tsi elegance, 2 keur życie (jedzenie, ubrania, itp.). Razem koszty ok 3-3,5 keur. Czyli za jedną pensję żyją na dobrym poziomie a druga do skarpety. I mówimy cały czas o warstwie niższej (robotnicy, opiekunki) a nie o warstwie średniej.

Już wiecie czemu auta się psują po 200 kkm ?

Bo tak się po prostu opłaca

Komentarz

• Luk@s
      Ambiente
      • 2010
      • 212

Zamieszczone przez loyd
      Natomiast "Francis" ma w dupie, że auto się zepsuje po 4 czy 5 latach, bo on sobie kupi nowe i tego nie odczuje finansowo. Jego rodzina ma łącznie 6 keur dochodu (po 3 keur on i żona). I teraz liczmy: 1 keur rata za dom (a nie mieszkanie 40 m.kw), 300 eur rata za auto klasy O2 FL 1.4 tsi elegance, 2 keur życie (jedzenie, ubrania, itp.). Razem koszty ok 3-3,5 keur. Czyli za jedną pensję żyją na dobrym poziomie a druga do skarpety. I mówimy cały czas o warstwie niższej (robotnicy, opiekunki) a nie o warstwie średniej.
      zawsze trawa po drugiej stronie płotu jest bardziej zielona. Więc z tymi dochodami i wydatkami liczonymy z palca to bym nie przesadzał
      service by Auto Tar

Komentarz

• rob555
        Rider
        • 2006
        • 748

loyd chyba sie zapomniales ale temat tego watku i pochodnych dotyczy aut ktore nawet roku zazwyczaj nie maja...
        pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
        hybrydowe wtryski i turbiny
        programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
        www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez paweł2
          Przeskok troszeczke duzy no ale w takim razie co?Honda
          ja tam postawiłem na Civica, który jest podobno strasznie ch$%owy, na razie nie żałuję a wręcz przeciwnie a co będzie dalej się zobaczy.

Zamieszczone przez loyd
          co się w autku popsuło ?
          na ten temat już mi się nie chce gadać, ale wystarczy głowica, sprężarka x2 + "normalna" eksploatacja czyli dwumasa trochę ponad 100kkm to już samo to DLA MNIE jest zbyt wiele.

Z drugiej strony chyba zabardzo panikujemy,niech te silniki 1.4-1.8,ogolnie tsi przejada ze 200-250kkm i bedziemy mogli cos powiedziec za 5-7 lat bedzie juz wiadomo czy to zlom czy nie,tak wiec bez paniki.
          ja tu paniki żadnej nie widzę, zresztą wydaje mi się, że benzyna powinna lepiej sobie radzić niż diesel, bo ten nowy diesel sobie po prostu zwyczajnie nie radzi.

Zamieszczone przez rob555
          Wspolczesne auta sa projektowane na predko, bez dlugotrwalych testow maja byc ladne w katalogach i salonach.
          Siec serwisowa nie przechodzi odpowiednich szkolen, wyjebane maja w reputacje.
          dokładnie tak właśnie jest, przecież Laguna 2 w swej pierwszej odsłonie praktycznie nie była w stanie jeździć jak się temu wytworowi wyłączyło wszystkie "systemy" :lol:
          zrobić szybko dużą kupę, zapakować w sreberko, wetknąć chiński układzik i już jest cud inżynierii :lol:

Zamieszczone przez loyd
          Tzn macie racje z punktu widzenia "Kowalskiego", który zarabia 3 tysie i marzy o Golfie TDI (ostatnie badania AŚ). Taki "Kowalski" jak już się wykoszyuje na nową brykę to rzeczywiście oczekuje, że przez co najmniej 10 lat pozat tankowaniem, olejem itp. nic nie będzie musiał do niej dokładać.
          no właśnie tak, bo żyjemy w biednym kraju i takich Kowalskich jest tu najwięcej, jako ciekawostkę mogę przytoczyć coś takiego:
          80-87% w Polsce to samochody o wartości DO 25KPLN
          60-66% samochody o wartości DO 15KPLN
          24-28% to samochody w wieku DO 5 lat

i co mnie obchodzi zachodnia gospodarka i zachodnie zarobki :?:

Zamieszczone przez loyd
          Już wiecie czemu auta się psują po 200 kkm ?
          Bo tak się po prostu opłaca
          każdy to wie i dotyczy to dokładnie wszystkich popularnych produktów, pralek, telewizorów etc., tylko, że MNIE się to za cholerę nie opłaca a jeszcze może mam być zadowolony z tego powodu :?: , bo nie rozumiem :roll:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Szkoda,kupiles Civica?,jaki motor?
            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Szkoda,kupiles Civica?,jaki motor?
              1,8
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                L&K
                • 2010
                • 1405

No to gratuluje,napewno bedziesz zadowolony,swoja droga to chyba tylko Honda i Mazda nie zaliczyly wiekszych wpadek z jakoscia.
                No i Honda wreszcie szykuje turbo ,1.6T 200KM. :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

No to gratuluje,napewno bedziesz zadowolony,swoja droga to chyba tylko Honda i Mazda nie zaliczyly wiekszych wpadek z jakoscia.
                  Honda zaliczyła zdecydowanie, ze sprzęgłami, zawiasem...

no suuuuuper, to jest właśnie coś od czego staram się uciec :szeroki_usmiech

na razie absolutnie nie ma na co narzekać ale to dopiero rok i ~20kkm
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                    L&K
                    • 2010
                    • 1405

Zamieszczone przez szkoda
                    Honda zaliczyła zdecydowanie, ze sprzęgłami, zawiasem...

no suuuuuper, to jest właśnie coś od czego staram się uciec :szeroki_usmiech

na razie absolutnie nie ma na co narzekać ale to dopiero rok i ~20kkm
                    Na dluzsza mete nieuciekniemy od turbo takie czasy.Ale to moze byc dobry sprzet na silnikach to oni sie w koncu znaja.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Na dluzsza mete nieuciekniemy od turbo takie czasy.Ale to moze byc dobry sprzet na silnikach to oni sie w koncu znaja.
                      fałwi też się zna
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

dokładnie tak właśnie jest, przecież Laguna 2
                        zwana królową lawety.

Panowie wydaje mi się że to wina Globalizacji łączenia się niektórych koncernów i przesto marki tracą swoja tożsamość i jakoś.
                        Dla mnie oprócz W124 dobra jest OI z 1.9 AGR i Audi B3i B4 80 ocynk blacha przy małych przebiegach można jeździć prawie do usranej śmierci.
                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

fałwi też się zna
                          Napewno :wink:
                          Taka Honda by mi pasowala tylko troche zamala.

Komentarz

• radekgw
                            L&K
                            • 2010
                            • 1182

no sory ale ja 100 tysi to w niecaly rok robie i coraz bardziej zastanawiam sie nad nowym autem... W skodzince w 7 miesiecy i zrobieniu 80000 km oprocz dolewaniu oleju i wymiany rozrzadu nie zrobilem nic, nie wspomne ze caly czas zamiast 90KM jest 160 i nic z tym sobie nie robi, ciekaw jestem ile pojezdza chocby te chipowane tsi, oby jak najdluzej. I jakbym wiedzial ze kupuje auto liczac ze przejedzie te 200kk kilometrow, to wolalbym jakiegos starego smoka sobie sciagnac.
                            Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

złudne wrażenie, chyba, że potrzeba kufra octavii
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

nie no, ta perspektywa nawet nie Warszawy a warszawki mnie dobija
                                to nie jest perspektywa warszawki tylko cywilizacji. Ktoś kiedyś wymyślił kapitalizm i wolną gospodarkę i żeby to się kręciło to musi być duży obrót towarów. zobacz sobie co się stało z firmą Crocs? zrobili tak dobry produkt że padli jego ofiarą buty przestały się sprzedawać - bo nikomu się nie psuły, sprzedaż drastycznie nagle się załamała gdy rynek się nasycił.
                                Nic nie stoi na przeszkodzie zrobić samochód który wytrzyma nawet i 2 mln km, ale tego nikt by nie kupił, a nawet jak by kupił to i tak za chwile sprzedał. Większość produkcji jaka jest sprzedawana trafia do ludzi którzy często zmieniają samochody i raczej nie będą jeździć 10-15 letnim samochodem. Bo wraz z rozwojem wielu nauk samochody sprzed 10 lat są znacznie mniej bezpieczne od tych najnowszych i jak ktoś nie musi to nie będzie ryzykował swojego zdrowia.
                                Dany model samochodu projektuje się na konkretny rynek, w naszym wypadku europejski i zgodnie ze specyfiką tego rynku nikt nie będzie robił osobnych wersji na rynek Polski, nikogo nie obchodzi kowalski - który i tak nie kupi części oryginalnych do samochodu tylko sobie sam w garażu na kanale naprawi...

To że w PL średnia wieku samochodu jest taka a nie inna wynika bezpośrednio z zasobności portfela ale też z innych powodów - no bo czyż nie lepiej kupić 10 letni przechodzony samochód na full wypasie (stan igła, szyby w prądzie ) niż nowy ale klasę lub dwie niżej z ubogim wyposażeniem? taka mentalność. Co z tego że później wycieczki po szrotach za częściami, bo oryginały zaj%^ drogie itd...

Mam wielu znajomych którzy pokupowali sobie szroty od dziadka z DE za konkretne pieniądze zamiast porządnego nowego samochodu. No ale ktoś to musi od turków w DE kupować - gdzieś Niemcy muszą się pozbyć tej blachy.

Tak sobie mysle dac 50k i po 5-latach dostac 35 :diabelski_usmiech
                                myślał indyk ;-), nówka TOUR II jest za 39900 więc jakoś słabo to widzę - no ale czasami zdarzają się cuda...
                                Na wyposażenie dodatkowe nikt nie patrzy - a przynajmniej nie po cenach salonowych ;-)
                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Zamieszczone przez Luk@s
                                  zawsze trawa po drugiej stronie płotu jest bardziej zielona. Więc z tymi dochodami i wydatkami liczonymy z palca to bym nie przesadzał
                                  To nie są absolutnie wyliczanki z palca tylko konkrente liczby, konkretnej rodziny (oboje "fizyczni") z Niemiec.

Możesz mi wierzyć bądź nie, ale są w Europie kraje gdzie z pracy fizycznej można żyć na bardzo dobrym poziomie....

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

Zamieszczone przez radekgw
                                    no sory ale ja 100 tysi to w niecaly rok robie i coraz bardziej zastanawiam sie nad nowym autem... W skodzince w 7 miesiecy i zrobieniu 80000 km oprocz dolewaniu oleju i wymiany rozrzadu nie zrobilem nic, nie wspomne ze caly czas zamiast 90KM jest 160 i nic z tym sobie nie robi, ciekaw jestem ile pojezdza chocby te chipowane tsi, oby jak najdluzej. I jakbym wiedzial ze kupuje auto liczac ze przejedzie te 200kk kilometrow, to wolalbym jakiegos starego smoka sobie sciagnac.

bo stara hinduska mądrość powiada,że jak auto jeżdzi to się nie psuje.sypią się te co po mieście w korkach śmigają po 5 km albo wiozą swoich właścicieli raz w tygodniu do kościoła też zresztą w korkach

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

złudne wrażenie, chyba, że potrzeba kufra octavii
                                      No potrzeba ,i to najlepiej kombi.
                                      Accord w kombiaku 2.0V-tec pomarzyc zawsze mozna

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Jac_ek, loyd, mam niejasne wrażenie, że próbujecie mi tłumaczyć oczywiste oczywistości :szeroki_usmiech
                                        że rynek, że obrót, gospodarka i coś tam jeszcze.
                                        niestety to wszystko tylko potwierdza fakt, że produkty mamy coraz gorsze a mnie się to nie podoba i tyle.
                                        nie mam zamiaru z tym walczyć, ale trudno temu zaprzeczyć.
                                        chyba może mi się nie podobać.
                                        poza tym fakapy to dla mnie fakapy a nie przyspieszone zużycie vide paniczna akcja serwisowa z TSI 160KM.
                                        crocs był za dobry a pierdzielące się samochody mogą być za kiepskie, wszystko musi mieć jakieś rozsądne granice.

Zamieszczone przez Jac_ek
                                        To że w PL średnia wieku samochodu jest taka a nie inna wynika bezpośrednio z zasobności portfela ale też z innych powodów - no bo czyż nie lepiej kupić 10 letni przechodzony samochód na full wypasie (stan igła, szyby w prądzie ) niż nowy ale klasę lub dwie niżej z ubogim wyposażeniem? taka mentalność. Co z tego że później wycieczki po szrotach za częściami, bo oryginały zaj%^ drogie itd...
                                        musielibyśmy to zmierzyć, żeby to stwierdzić
                                        jeśli mowa o tej masie tanich aut na rynku to ja też zamiast używanej pandy wybieram ten szrot z zachodu, to nie jest alternatywa -> nowa octavia i stara A8 tylko używane małe gówno kontra używane większe gówno :lol:
                                        zdania nie zmienię, samochody są coraz gorsze a te argumenty rynkowe wcale temu nie przeczą, mimo, że mechanizmy te rozumiem nawet ja :lol:

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 18:40 ]
                                        Accord w kombiaku 2.0V-tec pomarzyc zawsze mozna
                                        accord w kombiaku ma pewnie mniejszy bagażnik niż civic 5d więc nie rozwiązuje Twojego problemu
                                        ale nad wielkością bagażnika też warto się pozastanawiać, żeby nie wozic tam powietrza tak jak ja
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

produkty mamy coraz gorsze a mnie się to nie podoba i tyle.
                                          Może Ci się to i nie podoba, ale nie zaprzeczaj przynajmniej, ze dzięki temu możesz żyć na takim poziomie jakim żyjesz (a z ogólnych wypowiedzi wywnioskowałem, że żyjesz całkiem nieźle jak na polandie :wink: ).

Pomyśl co by było jakby te auta się nie psuły (podobnie jak telewizory, komputery, itp.) - pracowałbyś teraz w jakiejś XIX wiecznej manufakturze jak półniewolnik ....

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez loyd
                                            Może Ci się to i nie podoba, ale nie zaprzeczaj przynajmniej, ze dzięki temu możesz żyć na takim poziomie jakim żyjesz (a z ogólnych wypowiedzi wywnioskowałem, że żyjesz całkiem nieźle jak na polandie :wink: ).

Pomyśl co by było jakby te auta się nie psuły (podobnie jak telewizory, komputery, itp.) - pracowałbyś teraz w jakiejś XIX wiecznej manufakturze jak półniewolnik ....
                                            no nie przesadzajmy, muszę chyba zmienić ton wypowiedzi, bo żyję w jaskini, przymieram głodem i czuję się nie jak pół ale cały niewolnik :!: :szeroki_usmiech
                                            ok, stać mnie na samochód droższy niż te 25KPLN ale i tak chciałbym, żeby był dobrym produktem a nie ekosreko szitem.

[ Dodano: Sro 05 Sty, 11 19:35 ]
                                            Zamieszczone przez loyd
                                            niestety ja jestem tępy, mało inteligentny i potrafię patrzeć tylko przez pryzmat własnej michy i kierownicy, nie łączę tych faktów.
                                            mnie nie cieszy, że na zachodzie wydatek na samochód jest normalnym wydatkiem, a nie inwestycją życia, nie pociesza mnie to i mam to gdzieś.
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

No masz racje kusi ten Civic 5d ,musze to jeszcze przemyslec i policzyc za ile takiego 1.8 sie wyrwie :?:

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

szkoda, masz rację, i zresztą każdy z nas by chciał niepsujących się samochodów - ale producentom na tym nie zależy - bo większość ludzi w UE traktuje samochód jak przedmiot czysto użytkowy, który jak się zaczyna psuć to się kupuje nowy a nie jak dobro luksusowe.
                                                Samochody odkąd pamiętam to się psuły i to się nigdy nie zmieni, ba nawet bym powiedział że teraz to i tak jest super pod względem bezawaryjności w stosunku do tego co było kiedyś, ale z racji zaawansowania technicznego przestało się je naprawiać w garażu a i koszty takich napraw się znacząco zwiększyły. Nie od dziś przecież się mówi że samochód to skarbonka bez dna?

nie mam zamiaru z tym walczyć, ale trudno temu zaprzeczyć.
                                                masz rację w 100%, ale tego oczekuje rynek ;-)
                                                bo ma być 5 latek po pierwszym właścicielu, z przebiegiem maks 100 kkm i full wypas i za 20 kPLN i to dostaniesz w każdym komisie
                                                nikt nie chce płacić za T-shirt 150 zł jak w chinach robią to za dolara dlatego producenci się przestawiają na to co kupują i czego oczekują klienci.

Dobrze że to nie forum AlfyRomeo - oni to pewnie by chcieli mieć takie problemy ;-)
                                                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                  Dobrze że to nie forum AlfyRomeo - oni to pewnie by chcieli mieć takie problemy ;-)
                                                  jak wejdę w ten temat to będę Wam snuł przydługawe opowieści :szeroki_usmiech
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• blind_walker
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 4533
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

musze to jeszcze przemyslec i policzyc za ile takiego 1.8 sie wyrwie :?:
                                                    W zeszłym roku ciotka poprosiła mnie, żeby jej pomógł w wyborze samochodu, założyła z góry kwotę i zaczęło się dzwonienie po salonach. Golfa nie chciała, bo tego dużo jeździ, Tojtojki jej się nie podobały i padło na początku na Jazza, a po przeliczeniu wszystkiego na Civica 1.4. Pojechaliśmy do salonu i zaprosiła nas do siebie miła Pani. Zaczęły się rozmowy, katalogowo wersja comfort miała kosztować chyba 66700, po 15 minutach drukowała się umowa na Civica 1.8 comfort + czujniki parkowania + alarm + ubezpieczenie + dywaniki + opony zimowe + rabat na alufelgi za 68kzł. :diabelski_usmiech Silnik spala w granicach 7,1l w warunkach mieszanych. Jak czasami nim jeżdżę i gonie kucyki to max mi pokazało 7,5, także nie jest źle. Sorki za OT.
                                                    mkII 20VT (600h worked)
                                                    Roooooomster

Komentarz

Pracuję...